Uspješno je proveden projekt „Infokaz”

Nakon dvanaest mjeseci provedbe u partnerstvu s Kutjevačkom udrugom mladih uspješno je proveden projekt „Infokaz“. Projektom, koji je usmjeren na rad Info centra za mlade Oppidum, prvenstveno je bila zahvaćena populacija požeških srednjoškolaca. Tijekom dvadeset radionica koje su održane u šest srednjih škola na području Požege i Pleternice, 335 srednjoškolaca upoznato je s temama koje su bitne za njihovo školovanje, osobni razvoj, profesionalno usmjeravanje i mentalno zdravlje.

Kroz radionice o volonterstvu s mladima se raspravljalo o konceptu volontiranja i njegovom pozitivnom utjecaju za osobni razvoj, te mogućnostima volontiranja u lokalnoj zajednici. Kamo nakon srednje škole te koje sve izazove ali i pogodnosti donosi nastavak školovanja bila je tema radionica o studentskim pravima.

Na pitanja kako funkcioniraju programi Europske snage solidarnosti i Erasmus +, kako se u njih uključiti i koja se sve iskustva kroz njih mogu steći odgovore su pružile radionice na temu mobilnosti.

Uz stručnu pomoć educiranih suradnika, mladi su savjetovani kako se nositi sa stresnim i kriznim situacijama te sačuvati mentalno zdravlje o ovim izazovnim modernim vremenima.

Aktivnostima Info centra za mlade Oppidum osigurana je kvalitetna podrška mladima pri potrazi za poslom i u procesu samozapošljavanja, a učenicima poljoprivrednih usmjerenja prezentiran je proces osnivanja Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva te specifičnosti njegova vođenja. Osim informacija kako se zaposliti kroz osnivanje OPG-a, maturanti su dobili osnovne informacije o mogućnostima apliciranja na financijske potpore za razvoj tih gospodarstava s posebnim naglaskom na mlade poljoprivrednike.
Kao poseban uspjeh projekta treba istaknuti osnivanje i opremanje Info točke za mlade u Kutjevu, koju vodi partnerska organizacija na projektu Kutjevačka udruga mladih. Ovime su ojačani kapaciteti udruge za rad s mladim osobama, kao i sposobnost njenih članova da kvalitetno i pravovremeno pružaju informacije mladim osobama o temama koje su im bitne za osobni i profesionalni razvoj.

Projekt u ovakvom obimu ne bi bilo moguće provesti bez vanjske financijske potpore koju je u iznosu od 131.870,00 kn osigurao Središnji državni ured za demografiju i mlade.

Dosadašnji partneri i donatori:
Oppidum podržava i promiče rad sljedećih organizacija:
 • Stjepana Radića 3

  HR – 34000 Požega

  Hrvatska – Croatia

  +385 (0)34 410 157

  info@oppidum.hr

  www.oppidum.hr